Andrea Lundgren (s. 1986) on ruotsalainen kirjailija, joka debytoi vuonna 2010 romaanillaan I tunga vintrars mage. Tänä vuonna häneltä ilmestyy Glupahungern. En ole lukenut Lundgrenin tuotantoa, jota kuvaillaan maagiseksi realismiksi. Hän on saanut erityistä kiitosta tarinoidensa taitavasta luontokuvauksesta, minkä takia häntä myös lehdessä jututettiin.
Luonnon ja ympäristön kuvailemisestakin voisin tässä kitistä sivun verran jos toisenkin, mutta huomioni kiinnittyi kirjoituksessa nimenomaan edellämainittuun musiikinkuunteluun. Lundgren on nimittäin tietoisesti valinnut olla kuuntelematta musiikkia kirjoittaessaan ja hän perustelee sitä mielenkiintoisesti: hän on sitä mieltä, että musiikki tuo tekstiin jotakin erityistä, "lataa sen". Musiikki herättää tunteita ja mielleyhtymiä, jotka virtaavat syntyvän tekstin sekaan. Tästä seuraa se, että musiikki ja teksti muodostavat lopulta yksikön. Kun musiikki poistetaan, teksti ei ole enää sama kuin musiikin kanssa, se ei ole ehjä. Lundgren muistuttaa, etteivät hänen lukijansa kuuntele samaa musiikkia kuin hän, joten he auttamatta jäävät jostain tärkeästä paitsi,jos hän on päästänyt musiikin vaikuttamaan tekstiinsä.
Tämä oli kiinnostava näkökulma. Tiedän, että monet kirjailijat luovat soittolistoja kirjoilleen. Itsekin toisinaan keksin mielessäni soundtrackeja kirjoituksilleni. Se, että lukijat pääsevät käsiksi kirjailijan luomaan soittolistaan ja kuuntelevat sitä lukiessaan, on asia erikseen (paitsi että kuinka moni lukija oikeasti jaksaa niin tehdä?). Mutta jos näin ei ole ja kirjailija kuuntelee luurit päässä omia lempikappaleitaan, voiko se vaikuttaa salakavalasti syntyvän tarinan voimaan?
FullHD |