24 joulukuuta 2017

Vampyyrit oopperassa


Tukholman kuninkaallinen ooppera on vetänyt puoleensa tavallista nuorempaa yleisöä tänä syksynä, kun 28.10 ensi-iltaan tuli Victoria Borisova-Ollaksen säveltämä Dracula. Kenraaliharjoituksiin saapui yli tuhat kutsuvierasta vampyyreiksi pukeutuneina ja tapahtumasta uutisoitiin laajasti eri lehdissä.

Dracula Opera
Metro nyheter
Dagens nyheter
Itse kävin katsomassa oopperan 4.12. Tulin minäkin tälläytyneeksi pitkään punaiseen samettileninkiin, hupulliseen takkiin ja punaisiin nahkakäsineisiin ihan tilaisuuden juhlistamiseksi.

Korujenkin piti sopia teemaan.
Jo Kuninkaallisen oopperan aulan väenpaljoudesta näki, että tiedossa on astetta erityisempi näytös. Paikalla oli paljon niin nuoria kuin tottuneempiakin oopperafaneja, enkä ollut ainoa joka oli pukeutunut vähän tyyliin sopivasti. Joukossa vilahteli joitakin viittoja ja jopa ihana silinterihattu!


Sen lisäksi, että Dracula on naisen säveltämä, myös kapellimestarina nähtiin nainen (mikä ei valitettavasti vieläkään ole yhtään tavallista). Karen Kamensek johti orkesteria varmalla otteella.


Dracula oli ruotsinkielinen ja Minan roolin lauloi ihana Elisabeth Meyer. Nimiroolissa oli Ola Eliasson.

Lavastukseen oli panostettu todella. Yleisö säpsähteli istuimillaan tämän tästä, kun vaikuttavat ääni- ja valoefektit järisyttivät näyttämöä. Kivipatsaat muuttuivat yhtäkkiä siivekkäiksi vampyyreiksi ja suuren suihkulähteen vesi värjäytyi punaiseksi, kun Dracula tappaa Lucyn. Punasilmäiset (ledilamppuja!) naisvampyyrit nousivat viktoriaanisen vuoteen sisältä Jonathania piinaamaan ja pakenivat patjan sisään viehkeän sulavasti uhrinsa herättyä.

Ebba Lindqvist
Loppu on viiltävän surullinen, kuten tarinaan kuuluukin. Samalla se jää kiinnostavasti avoimeksi, kun Mina riisuu päällysleninkinsä ja kävelee lavalta pois kuin unessa. Jonathan kääntyy toiseen suuntaan.

Ooppera on saanut hyvät arvostelut ja se on ollut yleisömenestys, joten lisänäytöksiä on luvassa ja lippuja niihin on ymmärtääkseni jo myynnissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti