24 elokuuta 2017

Worldcon 75 (3. osa)

Lauantai

Olimme vähän ennen kymmentä messukeskuksella ja päädyimme sen suuremmin suunnittelematta kuuntelemaan Mars-aiheista paneelikeskustelua. Huone tuli aivan täyteen, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet sisälle.

10.00 Mars Conies: Really? Aluksi kaikki panelistit esittelivät itsensä ja kertoivat uskovansa ihmisen vielä valloittavan Marsin. Geoffrey A. Landisin nostaessa Occupy Mars- lippalakkiaan yleisöstä kuului spontaani yeah!- huuto. 


Keskustelu oli erittäin antoisa ja mielenkiintoinen. Sheyna Gifford kertoi Mars-simulaatiosta, johon osallistui. Käytännössä se tarkoitti sitä, että hän ja muut osallistujat asuivat muutaman kuukauden  tulivuoren kraaterissa ja leikkivät olevansa Marsissa. Lisäksi hän on harjoitellut tietokonesimulaation avulla asteroidin pinnalle laskeutumista.

Kirjailija Mary Turzillo on kirjoittanut Marsista ja seurannut vuosikymmenten ajan tieteen kehitystä juuri punainen planeetta silmämääränä. Hän siteerasi toista henkilöä (jonka nimi meni ohitse), että ihminen näyttää olevan luotu tutkimusmatkailemaan ja valloittamaan, niin uteliaita me olemme luonnostaan.

Panelistit olivatkin yhtä mieltä siinä, että pystymme tekemään mitä tahansa, jos se on fysiikan lakien asettamissa kehyksissä. Olemme toisin sanoen todella eteviä ratkomaan isojakin ongelmia, jos vain halua ja varoja löytyy. Gifford peräänkuulutti tehostetumpaa kansainvälistä yhteistyötä. Kuinka paljon enemmän voisimmekaan saavuttaa, jos emme syytäisi rahojamme ja energiaamme asevarusteluun?

11.00 Up Shields! Dealing With Space Radiation. Jatkoimme avaruuspainoitteista ohjelmaa paneelikeskustelulla, joka käsitteli tämänhetkisiä tapoja (ja tulevia) suojata laitteistoa ja ihmistä avaruussäteilyltä. Todella tärkeää infoa jokaiselle, joka tieteisjuttuja raapustelee. Me täällä Maassa otamme magneettikehämme itsestäänselvyytenä, mutta oli jännää kuulla miten tutkijat kehittelevät keinotekoisia magneettisuojia avaruusaluksia suojaamaan.


12.00 The Kjell & Jenny Show: A NASA Astronaut and His PAO (Public Affairs Officer). Oikea astronautti Kjell Lindgren kertoi koulutuksestaan ja avaruuslennostaan. Hauska ja opettavainen ohjelma! Lindgren (huom: niin kuin kaikki muutkin alojensa huiput Worldconissa) oli todella nöyrän ja mukavan tuntuinen henkilö.

Worldcon 75 kjell lindgren NASA

13.00 Finnish Horror. Leppoisa paneelikeskustelu, jonka kokoonpano muuttui viime tipassa sairastapausten johdosta. Hanna Morrea ja Tiina Raevaaraa tuurasivat Magdalena Hai ja Jussi Katajala.

Keskustelu sivusi löyhästi suomalaisen kauhun ominaispiirteitä, joista päällimmäiseksi nousi suomalaisten mutkaton suhtautuminen metsään. Metsä kun ei ole meillä pelottava paikka.

Hautala ja kaikki muutkin panelistit myönsivät, että Suomessa on vaikea myydä kauhukirjallisuutta. Neuvo kauhukirjoittajille olikin selvä: kun yrität kaupata käsistäsi, älä kutsu sitä kauhuksi.


16.00 Medieval Dragons. Keskiajan historian emeritusprofessori Edward Jonesin luento veti salin täyteen, eivätkä kaikki päässeet sisälle. Jones ehti puhua niin Raamatusta kuin monista keskiajan myyttisistä teksteistä, joissa vilisee lohikäärmeitä. Raamatun ulkopuolisetkin kirjoitukset ovat yleensä uskonnon värittämiä, ja lohikäärme edustaa useimmiten pahuutta. Vanhojen tekstien sanakäänteet ja kuvat saivat yleisön nauramaan useasti.

Keskiajalla laadittiin kuvitettuja hirviöoppaita (Beastiary), joissa luetteloitiin erilaisia olentoja. Esimerkiksi pantteria kuvaillaan lempeäksi eläimeksi, jonka hengitys on myrkkyä lohikäärmeelle. Monissa kuvituksissa voidaankin nähdä pantteri hönkäilemässä kauhistuneen lohikäärmeen kasvoille, tai lohikäärmeen syöksyvän hädissään piiloon (kuten alla). Asetelma sisältää uskonnollista symboliikkaa.

The Medieval Beastiary- sivulla pääsee selaamaan eri petoja ja niiden kuvauksia. 

Helsinki Worldcon 75 dragon

19.30 Masquerade. Päivän viimeistä ohjelmanumeroa jonotettiin pitkään. Taso oli vaihtelevaa. Osa puvuista vaikutti kieli poskessa tehdyiltä, mutta joukossa oli oikein hienojakin. Lisää kuvia täällä. Show oli silti ihan hauska.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti