12 syyskuuta 2014

Voihan verinahakka

Tunnustan stalkkaavani Suomen sieniseuraa facebookissa. Käyn siis seuran sivuilla puoliskoni tunnuksilla, koska omia ei enää ole, eikä tule. Ja millaisia hohtavia sanahelmiä sieltä voikaan löytää! Toraturkki, aarninappu, poimumassikka. Olen jo monen vuoden ajan ihastellut suomennettuja sienten nimiä. Tällaiset kielelliset rikkaudet menevät liian usein meiltä ohitse. Suomessa asuessa minulla oli paljon ulkomaalaisia työkavereita. Heistä oli hämmästyttävää, että esimerkiksi kaikki ihmisen sisäelimet oli jaksettu kääntää suomeksi. Intiassa ja monessa muussa maassa niistä käytetään lähes aina englannin ja latinankielisiä nimiä.

Tuhon enkeli
Muissakin kielissä on mukavia nimiä sienille. Valkokärpässienen nimi englanniksi on destroying angel. Tuhon enkeli tämä kalmanvalkoinen ilmestys todella onkin: yksi sieni riittää tappamaan. 
Hytyrypykkä, isohimmihiippo, tuhruvalhakka. Siis tässähän ollaan jo nerouden äärellä. Harmoliimaharsukka, kilpinyhäkkä, seittikarvakka. Matkaan mielessäni Keski-Maahan ja siitä vielä eteenpäin, merten yli, ja kohtaan menninkäisiä ja maahisia ja muita salaperäisiä alkuperäiskansoja.

mustamörsky
Kuva: www.velutipes.com/ Sienet ovat mielikuvituksellisia usein myös ulkonäöltään. Mustamörsky hyvänä esimerkkinä. Nimi sopii kantajalleen mainiosti. 
Viiruvahakas, haisunahikas, kalvashapakas. En ole näistä varmaan yhtäkään luonnossa nähnyt, mutta joku on silti keksinyt niille omat suomenkieliset nimet. Suomea puhuu reilu viisi miljoonaa ihmistä, joista pieni murto-osa vaivautuu sienimetsälle. Sienestäjätkin valikoivat koriinsa tutut keltavahverot, herkkutatit ja kehnäsienet, nimiä sen suuremmin ajattelematta.

Toukotipakka, maitohampikka, outorisakas. Iso kädenpuristus ja hatunnosto Suomen sieniseuran nimistötoimikunnalle, joka sieniä nimetessään ottaa huomioon vanhan kansanperinteen ja näkee vaivaa, jotta sienillä olisi suomalaisten suuhun sopivat nimet. Teette käsittämättömän loistavaa työtä.

Paranvoin nimi perustuu vanhaan uskomukseen, jonka mukaan pelottava, eläimenmuotoinen para kävi maitovarkaissa ja paluumatkalla oksensi tai pudotti osan saamastaan maidosta metsään. Jos paranvoita killistelee tarpeeksi kauan, voi huomata sen liikkuvan! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti