01 toukokuuta 2014

Tideland

Tässäpä outo elokuva. Aika ahdistava, jopa yököttäväkin, mutta samalla niin hyvä. Leffa on tehty vuonna 2005, joten ehkä kaikki muut ovat jo sen nähneet ja minä vasta nyt satuin löytämään sen kirjaston hyllystä.


Terry Gilliamin ohjaama Tideland kertoo Jeliza-Rosesta, pienestä tytöstä jonka molemmat vanhemmat ovat narkkareita. Äidin kuoleman jälkeen Jeliza-Rose muuttaa isänsä (Jeff Bridges) kanssa maalle keskelle ei mitään. Seuraa hänellä on alkuun vain vanhoista nukenpäistä.


Todellisuus on niin ankea, että Jeliza-Rosen mielikuvitus vie hänet ja nukenpäät erilaisiin seikkailuihin. On keijuja ja kummituksia, sekä syvä jäniksenkolo. Hirveän rumuuden keskeltä lapsen mieli löytää kauneutta. Eikä se silti muuta surkeaa todellisuutta miksikään, tekee sen vain vähän helpommaksi käsitellä.

Pidin Tidelandista senkin takia, että se yllätti. Tapahtumien kulkua ei kyllä osannut arvata etukäteen. Välissä vain ehti ihmetellä ovatko jutut totta vai Jeliza-Rosen mielikuvitusta. Ja sitten ajatteli, että ai niin, todellisuus taitaa olla tarua ihmeellisempää. Ja inhottavampaa. Oikeasti ei edes halua ajatella kuinka paljon tällaista tapahtuu ihan oikeassa elämässä. Siis sitä, että lapset jäävät heitteille ja joutuvat näkemään todella sairaita juttuja.

Elokuva perustuu muuten Mitch Cullinin saman nimiseen romaaniin, jota on kovasti kehuttu. Itse kuulin kirjasta vasta nyt leffan jälkeen, mutta pitääpä katsoa jos se löytyisi kirjastosta.

3 kommenttia:

 1. Ah, Tideland! Vuokrasin tämän elokuvan aikanaan, koska Gilliam on ohjannut pari aivan loistavaa leffaa (Brazil, 12 Apinaa, Time Bandits).

  Tideland oli minulle ehkä aihepiirinsä vuoksi liian ahdistava. Odotin paljon pahempia asioita Jeliza-Roselle, joten loppu oli tavallaan helpotus. Ymmärrän kyllä mitä ohjaaja haki elokuvalla takaa, mutta toteutus ei tosiaan kantanut. Luulen tämän toimivan paremmin kirjana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidin elokuvasta tosi paljon, vaikka ensin olin vähän ulalla. Haluan kyllä löytää kirjankin! 12 apinaa on myös loistava pätkä.

   Poista
 2. Onni potkaisi sinua kirja-arvonnassani :), joten käy katsomassa blogiani ja ilmoittaudu meiliini rooiboskirjoittaa miuku gmail piste com ja jätä sinne osoite kirjapaketin postittamista varten sekä kirjavalintasi - tai laita saman tien kaksi kirjavalintaa, siltä varalta että arvonnan ykkönen ja kakkonen ovat halunneet saman kirjan kuin sinä, niin on sitten varakirja mietittynä ja saan pikaisesti postiin ensi viikolla :). Onnea :)!

  VastaaPoista