17 huhtikuuta 2014

More than honey

Jos mehiläiset katoavat maapallolta, ihmisillä on neljä vuotta elinaikaa

Näin kuulemma Albert Einstein sanoi tärkeistä pölyttäjätovereistamme. Paitsi että ei ehkä sanonutkaan. Sitaatin alkuperää ei kuulemma pystytä vahvistamaan.


Sitaatti oli silti painettu More Than Honey-dokumentin DVD:n kanteen. Vaikkei lausunto pitäisikään paikkaansa, tuskin kukaan epäilee, etteikö mehiläisten kuolemisella olisi hyvin suurta vaikutusta meidän elämäämme. Vegaanitkin ovat ruokavalioineen usein riippuvaisia tuotantoeläimistä: mehiläistarhojen mehiläiset huolehtivat hyvin suurelta osin hedelmä- ja vihannesviljelmien pölytyksestä, koska villimehiläiset ovat paikoin hävinneet kokonaan ja muutkin pölyttäjähyönteiset vähentyneet. Kiinassa on jo ruvettu pölyttämään hedelmäpuita ihmisvoimin, käsityönä. Siinäpä kuulkaa ammatti: pölyttäjä!

More Than Honey on hieno filmi. Se on kunnianosoitus mehiläisten uskomattomalle urakalle, jota ihminen ei tajua arvostaa tarpeeksi. Dokumentissa seurataan vähän perinteisempää mehilästarhausta sekä ahneen kapitalistista tarhausta, jota katsoessa alkaa sylettää. Pääosassa ovat silti kauniit ja ihmeen fiksut mehiläiset, joita ilman elämämme olisi rutkasti köyhempää. Aikoinaan eläintieteen kurssilla olin jo äimänä niiden ihmeellisestä tanssista.


Itse jututin Gävlessä asuvaa suomalaista mehiläistarhaajaa viikko sitten. Sain tietää kaikkea tosi mielenkiintoista ja huomasin ilokseni, etten ole ainoa, joka vastustaa henkeen ja vereen ojien ja peltojen niittämistä! Jos ei ole kukkia, ei voi olla hyönteisiä. Kunpa kunnissa tajuttaisiin tämä asia. Sainpa lahjaksi purkillisen hunajaakin sekä siitepölyä, joka sekin on luonnon oma ihmeruoka. Se sisältää proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja, oikeastaan vähän kaikkea hyödyllistä. Sopii hyvin pirtelöihin, puuroon ja mysliin. Suosittelen!


Mehiläiset ovat keränneet ja kantaneet jokaisen näistä siitepölyrakeista pesäänsä. Osan mehiläistarhaaja on kaapannut siiviläänsä ja laittanut purnukkaan. 

2 kommenttia:

 1. Tämä mehiläisasia on ollut minulle hyvin uskomaton fakta. Se herättää oikein ajattelemaan miten paljon olemme riippuvaisia sellaisista asioista jotka olemme todenneet mitättömiksi.

  Kuvittelisin että ihminen pystyisi jollain tapaa selviytymään kuolleista mehiläisistä huolimatta - vaikka sitten ihmispölyttäjillä. Toivottavasti meidän ei vain koskaan tarvitse ryhtyä siihen. Olemme tuhonneet jo niin paljon kaunista maailmaamme...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ihmisten pitäisi katsoa ympärilleen. Ekosysteemin kaikkia osia tarvitaan. Jos jokin osa puuttuu, systeemi ei enää toimi kunnolla. Todella surullista, ettei tämä ole vielä kaikille selvää! :(

   Poista