02 huhtikuuta 2014

Mehiläisiä ja tulikärpäsiä

Siinähän kävi sitten niin, etten kehdannut lähettää novellia Novaan, vaan katsoin parhaaksi nuijia tekelettäni vielä ajan ja ajatuksen kanssa. Haluan tuntea edes jonkinlaista kirjoittajan ylpeyttä, kun osallistun kilpailuun, ja nyt sellaista tunnetta ei vain ollut. Nyt olen alkanut lukea Atorox-ehdokkaita, joista on äänestettävä suosikkejaan kevään edetessä. Mikäs sen mukavampaa kun samalla voi vielä ottaa oppia?

Koska osallistun myös Lukuiloa Perhoslaaksossa-haasteeseen, jossa luetaan tänä vuonna kirjoja joiden nimessä esiintyy jokin lentävä hyönteinen, luin Erick Setiawanin esikoisromaanin Of Bees and Mist. Bongasin kirjan Goodreadsista, jossa sitä suositeltiin minulle siksi, että olin pitänyt kovasti kirjasta Tyttö joka muuttui lasiksi, ja ostin sen nettikirjakaupasta.

Etukanteen painettu kuvaus "a fascinating domestic drama" oli vähintäänkin epäilyttävä, kun sain kirjan käteeni. Noista kolmesta sanasta vain ensimmäinen herätti kiinnostusta. Kirja oli kuitenkin hyvä ja olen iloinen, että luin sen. Tarina vilisi vahvoja naishahmoja ja se tarjosi paljon mietittävää tuleviksikin päiviksi. Päähenkilön anoppi on harvinaisen järkyttävä henkilö, joten kenen tahansa anoppiongelmat kalpenevat tämän rinnalla. Anteeksiannon tärkeys lienee yksi kirjan tärkeimmistä opetuksista ja se miten kauna jättää jälkensä tuleviinkin sukupolviin. Todellisuus ja fantasia sekoittuivat tarinassa hienolla tavalla. Mehiläisten lisäksi kirjassa pöristeli myös kovakuoriaisia:

She knew he would wait for her, and it was for him that she returned. Under the drowning moon, the fireflies guided her passage home, distracting passersby with their flame so no one noticed her grief or the suitcase she was dragging. As she retraced her steps from stone to mud and mud to grass and grass back to stone, she did not allow herself to think what she would say to him. The fireflies did not scatter once she entered the house, but flew upward to the roof like a thousand glittering jewels.2 kommenttia:

 1. Ymmärrän kyllä tuon tunteen ihan hyvin. Jätin itse kans toisen novellin lähettämättä, koska se oli niin raakile. Kilpailuja tulee ja menee, joten eiköhän uusi tilaisuus vielä koita!

  Atorox-ehdokkaiden lukeminen kuulostaa mukavalta! Pääset lukemaan viime vuoden parhaat novellit, joten siinä voi tosiaan jäädä yksi jos toinenkin oivallus mukaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, seuraavia kilpailuja tähyillessä... Atorox-novelleista on jo tullut ideoita, enkä ole lukenut niistä kuin vasta kuusi, joten antoisaa puuhaa kieltämättä!

   Poista