20 huhtikuuta 2014

Höyrypunkkia Ruotsin kesässä: Swecon 2014

Enää reilut pari kuukautta tapahtumaan, jota olen talven ajan odotellut: Swecon 2014. Tänä vuonna se merkitsee Steampunk- festivaaleja Gävlessä. Olen tästä erityisen tyytyväinen, koska satun asumaan viidentoista kilometrin päässä.


Festivaali pidetään Gävlen rautatiemuseossa ja se alkaa 27. kesäkuuta. Vieraiksi on ilmoitettu seuraavia nimiä: Cory Doctorow, Miriam Rosenberg Rocek, Chris Wooding , Anders Blixt, Karin Tidbeck, Sam Stone ja Nene Ormes.

Luentoja on mm. seuraavista aiheista:

 • Introduktion till steampunk
 • Jürgen Lautner: German Steampunk anno 2014. Is there any steam beyond Fantasy & SF?
 • Zombieöverlevnad. Herman Geijer lär oss hur man överlever zombiekatastofen.
Vinkit zombimaailmanlopusta selviämiseen lienee aina tervetulleita.

Keskustelupaneelit ruotivat mm sellaisia aiheita kuin:

 • Steampunkrörelsen möter science fiction-fandom
 • Gamla och nya drömmar om Mars
 • Fantastiska poddar
 • Måste fantasyn rädda världen igen?
 • Museerna och subkulturerna
 • ”Skriv kort, helst inte alls.” Redaktörer och författare pratar om konsten att redigera.
Kirjailijoiden ja kustannustoimittajien keskustelua kässärin editoinnista aion kyllä seurata, mutta oli tuossa muitakin kiinnostavia aiheita.

Ohjelmassa on myös seuraavanlaisia ryhmäkeskusteluja:

 • Rymd-sf på tv. 10 år sedan Battlestar Galactica. Vad har hänt med rymd-sf i tv-serieform sedan dess?
 • Vilket inflytande har sf-fandom? Vad kan vi göra rent konkret i litterära sammanhang?
 • Vi som skriver, men inte är publicerade. Dela erfarenheter, inspiration, skrivdisciplintips m.m.
Avaruus-scifi <3. Ja muiden onnettoman saamattomien kirjoittajien kokemuksia kuuntelen aina mielelläni. Tiedänpä ainakin, että on sitä muillakin samanlaisia onkelmia.

Paikan päällä pääsee myös maistelemaan erilaisia teelaatuja - ah! - ja luvassa on pukukilpailu. Eri työpajoissa pääsee kirjoittamaankin, sekä ruotsiksi että englanniksi, ja raapalekilpailussa palkitaan paras raapale. Messinginjuottoa ja steampunk-suojalasien rakentamistakin pääsee kokeilemaan jos haluaa.

Lauantaina puoli kuudelta alkavat höyrypunkkitanssiaiset. Itse saattaisin tilaisuuteen sopivan pukukokonaisuuden saadakin ajoissa kasaan, mutta puoliskoani tuskin kiinnostaa. En ole vielä ihan varma olenko menossa vai en.

Jos Suomesta suunnittelee tulevansa festivaaleille, Tukholmasta pääsee Gävleen kätevästi junalla tai jos haluaa säästää muutaman kruunun, bussilla. Matka kestää parisen tuntia, Arlandasta junalla vain tunnin verran.

Swecon 2014


4 kommenttia:

 1. Olen käynyt Sweconissa parina perättäisenä vuotena ja kokemus on ollut tosi positiivinen. Tänä vuonna todennäköisesti jätän conin väliin, kun kalenteri alkaa olla matkoja täynnä. Varaan kuitenkin mahdollisuuden muuttaa mieltä, sillä varsinkin Doctorow ja Wooding kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjelma vaikuttaa mielenkiintoiselta, joten itse aion kyllä olla paikan päällä. Se on sitten ensimmäinen Swecon, jonne pääsen. Olen ollut varsin saamaton coneissa kävijä...

   Poista
 2. Ohjelma vaikuttaa mielenkiintoiselta! Kielitaito ei tosin varmastikaan riittäisi paneelien kuunteluun. Onpa steampunk levinnyt näköjään muuallakin. Pidin sen nousua yksittäisenä ilmiönä Suomessa, mutta näin ei kai olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Steampunk on kyllä ollut tälläkin puolen lahtea esillä. En ole itse mikään erityinen steampunk-fani, mutta pidän genrestä kyllä ja odotan tätä tapahtumaa aika innostunein mielin!

   Poista