01 tammikuuta 2014

Kuninkaallisia hämähäkkivauvoja

Wired kirjoittaa mystisistä seittirakennelmista, joita löydettiin Perun Amazonista. Jokin äärimmäisen taitava pikkukaveri rakentelee hienosta silkistä pienoistorneja ja niiden ympärille erillisen aidan, jonka läpimitta on vain kuusi millimetriä. Näitä pieniä linnoituksia löytyi puiden rungoilta ja lehdiltä ja erillinen tutkijaryhmä lähti viidakon keskelle etsimään niiden rakentajaa.


Photos: Courtesy Lary Reeves & Ariel Zambelich/WIRED
Silkin rakenteen perusteella tutkijat pystyivät sulkemaan pois perhoset ja alkoivat epäillä kyseessä olevan jonkin hämähäkkilajin. Lopulta he löysivät erään rikkoutuneen silkkitornin tyvestä yhden ainoan rikki menneen munan. Tämän jälkeen muista torneista löytyi lisää munia, yksi kustakin pienestä linnoituksesta.

Päivien odottelun jälkeen kahdesta munasta maailmaan syntyi kaksi pientä hämähäkkiä. Kun päivänvalon näki vielä kolmaskin pieni hämähäkkinen, vastaus mysteeriin oli saatu.

Photo: Courtesy Jeff Cremer/PeruNature.com
Tarkkaa lajinmääritystä ei ole vielä pystytty tekemään. Löytö on silti varsin kiinnostava, koska on harvinaista, että hämähäkki munii yhden ainoan munan kerrallaan ja näkee vielä vaivaa rakentaakseen sen ympärille noin upean suojan. Poikasilla on ylelliset oltavat, jos vertaa meidänkin takapihoillamme kesällä kipittäviin hämähäkkeihin, jotka kantavat tiiviisti paketoituja munasäkkejä selässään. Kuninkaallisia hämähäkkivauvoja, aivan ihanaa!

Parhaat scifi-jutut löytyvät edelleen ihan omalta planeetaltamme :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti