31 tammikuuta 2014

Coriolanus ja Tom Hiddleston

Torstai-iltana näin Shakespearen Coriolanus- näytelmän livenä Lontoon Donmar- teatterista. Esitys oli yksi kevään live-teatterinäytöksistä, joita näytetään elokuvateatterissa. Pääosaa esitti Tom Hiddleston, mikä varmaankin osaltaan selittää sen, miksi yleisön keski-ikä oli kerrankin alle kuudenkymmenen.


Donmarin näyttämö on aika pieni, koska rakennus on entinen varasto. Siellä on kuulemma kypsytelty laivalla tuotuja banaaneja joskus muinoin. Kaikkien Coriolanus- näytösten liput oli myyty loppuun samana päivänä, kun ne olivat tulleet myyntiin. Innokkaimmat fanit olivat jonottaneet luukulla makuupussien kanssa.


Näytöksessä oli englanninkielinen tekstitys. Monet vanhat englantilaiset sanat menivät yli ymmärryksen, mutta koska tarina oli minulle entuudestaan tuttu, pysyin kohtalaisen hyvin mukana. Kunnioitus Tom Hiddlestonin näyttelijän taitoja kohtaan kasvoi myös, koska hän oli tosi hyvä roomalaisena sotasankarina. Olen pitänyt hänestä jo aikaisemminkin, mutta oli mielenkiintoista nähdä hänet näyttämöllä. Varsinkin kun hän on yllättävän nuori valinta esittämään ansioitunutta kenraalia. Hiddleston meni silti ihan täydestä. Uskoin ihan oikeasti, että hän oli arpensa taistelutantereilla saanut.

Johan Persson /www.officiallondontheatre.co.uk
Coriolanuksen äitiä Volumniaa näytteli vakuuttavasti Deborah Findlay. Vahva nainen, jonka edessä ainoan pojankin on nöyrryttävä. Kun Volumnia meni polvilleen ja rukoili poikaansa säästämään Rooman, mietin että olisin itsekin varmaan suostunut melkein mihin vaan.

Se, että 400 vuotta vanha näytelmä tuntuu vuonna 2014 ajankohtaiselta, todistaa sen, ettei ihminen koskaan muutu perusluonteeltaan.

Jos Hiddlestonia mielii nähdä lisää, hän esitti viime vuonna vampyyriä elokuvassa Only lovers left alive. En ole itsekään leffaa nähnyt, mutta uskoisin Hiddlestonin olevan vampyyrinä aika ihku. Naispääosaa esittää sitä paitsi lahjakas Tilda Swinton, joka on kuin luotu vampyyrin rooliin. Pitää yrittää löytää leffa jostain.
2 kommenttia:

  1. Hiddleston on tullut nähtyä siellä täällä rooleissa, mutta eniten olen pitänyt hänen Henry V:stä Ontto kruunu -tv-minissä. Haluaisin nähdä myös Coriolanuksen, ehkä jonain päivänä. Olen jonkusen kerran käynyt Lontoossa teatterimatkalla, tosin edellisestä kerrasta on jo aikaa. Helsingistä käsin olisi helpompi harrastaa brittiteatteria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä tarkastaa tuo Ontto kruunu!

      Poista