01 lokakuuta 2013

Kun EI ei riitä

Lauantain Aftonbladetissa kerrottiin hämmentävästä tapauksesta, jossa kuusi 15-vuotiaan tytön raiskannutta poikaa vapautettiin täysin syytteistä. Joukkoraiskaajien osalla kun piti soveltaa lakia, jonka sanamuotoa oli muutettu vasta kesäkuun alussa ja rikos oli tapahtunut maaliskuussa. Vanhan määritelmän mukaan raiskaus toteutuu vain silloin, kun uhri on avuttomassa tilassa. Kuusi poikaa olivat piirittäneet juhlissa 15-vuotiaan tytön, lukinneet tämän huoneeseen, riistäneet hänen kännykkänsä ja sen jälkeen repineet häneltä vaatteet päältä. Tyttö oli joutunut paniikkiin, eikä kuulemma ollut osannut tehdä tarpeeksi vastarintaa, vaikka oli ilmaissut tahtonsa suusanallisesti. Tuomari Sven Jönsonin mukaan tyttö ei ole ollut avuttomassa tilassa ja toistuvien kieltojen lisäksi hänen olisi pitänyt pistää enemmän hanttiin. Pelkkä ei, ei tee kuudesta päällekäyjästä raiskaajia.
Hon kan mycket väl ha sagt nej, men även om det varit så blir det inte per automatik våldtäkt. Så kallat tjatsex är inte något som faller inom våldtäkt. De samlag som ägt rum kan mycket väl ha skett mot hennes uttryckliga vilja men om det inte varit utnyttjande av ett hjälplöst tillstånd är det inte våldtäkt.
Kuusi raiskaajaa ovat nyt vapaina, heidän 15-vuotias uhrinsa ei kirjoituksen mukaan uskalla enää mennä pimeällä ulos.

Ruotsin laki nykyisessä muodossaan määrittelee raiskauksen uhrin erityisen alttiissa/suojattomassa tilanteessa olevaksi. Jatkossa kuulemme varmasti tajuntaa räjäyttäviä raiskaajien puolusteluita, jotka perustavat itsensä tuohon hienoon sanaan erityisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti