04 elokuuta 2013

Hämähäkki ja sen persoonallisuus

Wired kirjoittaa aiheesta, johon varmasti jokainen hämähäkkiharrastaja on kiinnittänyt huomiota: hämähäkkien persoonallisuudesta.

Lena Grinsted on tehnyt uransa hämähäkkien parissa ja matkusti jo opiskeluaikoinaan Intiaan, Andra Pradeshin osavaltioon tutkimaan Stegodyphus sarasinorum-hämähäkkejä, jotka elävät suurissa yhdyskunnissa, yhteisen verkkopesän suojissa.

Ryhmä kaappasi muutamia yhdyskuntia, joista he sitten valitsivat 40 yksilöä kustakin. Nämä uudet neljäkymmentä hämähäkkiä käsittävät ryhmät laitettiin takaisin luontoon ja tutkijat merkitsivät jokaisen hämähäkin erilaisin värikoodein.

Kun hämähäkit olivat kotiutuneet uudestaan luontoon ja korjanneet pesänsä uuteen uskoon, tutkijat alkoivat selvittää onko niiden rohkeudessa ja käytöksessä eroja. Se tapahtui siten, että pesäverkkoihin pudotettiin kuiva puunlehti, jota sitten täristeltiin pienellä vaaleanpunaisella vibraattorilla (tajusin tätä lukiessani olevani taas ihan väärällä alalla!).

Tutkijat huomasivat, että useimmiten "saalista" tulivat korjaamaan talteen samat pari hämähäkkiä, jotka tunnistettiin värikoodeista. Selvästikin nämä muutamat hämähäkit olivat tovereitaan rämäpäisempiä, koska ne myös tokenivat muita nopeammin toimiin, kun tutkijat imitoivat pesään kohdistuvaa hyökkäystä. Kaikki hämähäkit säikähtivät ilmavirtaa, jota luulivat saalistajan hyökkäykseksi, ja jäätyivät paikoilleen, mutta rohkeimmat pysyivät paikoillaan muita lyhyemmän aikaa.

Yhdyskunnassa on siis tehtävien jako. Toiset, kylmäverisemmät yksilöt hoitavat saaliiden tarkistamisen ja korjaamisen talteen, toiset taas pysyvät aina pesäverkon suojissa. Mitä arempien hämähäkkien toimenkuvaan kuuluu, jää vielä nähtäväksi.

Omienkin havaintojeni perusteella voin sanoa, että hämähäkit eroavat toisistaan selvästi käytökseltään. Kaksi G. roseaani ovat kuin yö ja päivä. Toinen syö ja riehuu. Toinen on vähäruokainen ja nirsoilee minkä ehtii. Sama pätee kahteen L. parahybana-hämikseeni. Toinen syö ihan älyttömästi ja hengailee vesikupin lähellä. Toinen on useimmiten vedestä kaukana, syö vähemmän ja on muutenkin arempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti