23 toukokuuta 2013

Iron Fish

Olen hieman perässä novellinlukutavoitettani. Olenhan luvannut lukea vuoden aikana kymmenen novellia. Sen takia hetken kirjaston hyllyjen välissä seikkailtuani tartuin japanilaisten novellien antologiaan, The Showa Anthology, ja luin Taeko Konon novellin nimeltä Iron Fish.

2/10
Tarinassa toisessa maailmansodassa ensimmäisen aviomiehensä menettänyt nainen menee ystävättärensä kanssa museoon ja pysähtyy ensimmäistä kertaa kunnolla ajattelemaan miehensä kuolemaa. Nainen on sittemmin solminut toisen avioliiton, eikä koskaan aikaisemmin ole halunnut nähdä ensirakkautensa kuoleman aiheuttanutta laitetta, rautakalaa (Japanilaiset eivät tehneet itsemurhaiskuja ainoastaan ilmasta käsin, vaan käyttivät myös vedenalaisia ihmistorpedoja joista käytettiin nimen Kaiten). Hän lähettää ystävättärensä museosta ulos, kun on sulkemisaika, mutta jää itse sisälle. Hän haluaa kiivetä rautakalan sisään ja nähdä ja tuntea mitä hänen miehensä on nähnyt ja tuntenut viimeisinä hetkinään.
Had he not wanted to see the brightness of the sun again, to breathe the fragrant air, to stretch his arms towards the sky? But he wouldn't respond to her questions and tell her what he would have liked. Her husband would not speak, and she didn't know how to help him say it. She felt the two of them had not changed since those days. A fastidious person he had been, her first husband.
Rautakalan sisässä nainen miettii myös nykyistä aviomiestään ja elämäänsä, ja tekee muutamia syvällisiä oivalluksia.

Novelli oli koskettava ja pidin siitä tosi paljon. Se herätti paljon ajatuksia. Tietenkin mietin miltä minusta tuntuisi, jos oma mies lähtisi itsemurhatehtävään, ja samalla masennuin taasen sen tosiasian edessä, että ihmiset ovat hulluja. Kaiten-sotilaat olivat iältään 18-26- vuotiaita, jotka luulivat tekevänsä maalleen kunniakkaan palveluksen ja tuottavansa kunniaa myös perheelleen. Heille luvattiin myös rahallinen palkkio. Itsemurhaiskuille keksittiin mahtipontisia nimiä. Kamikaze, "jumalan tuuli" ja Kaiten, "paluu taivaaseen" tai jotain sinne päin.

Iron Fish Kaiten ihmistorpedo
Wikipedia Kaiten
Nykypäivänkin itsemurhaiskuissa lupaillaan useimmiten palkintoa Jumalalta. Aivan kuin Jumala olisi yhtään kiinnostunut osallistumaan ihmisten keksimiin konflikteihin valitsemalla puolen?

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! The Showa Anthology päätyisi varmaan omallekin lukulistalle, ellei olisi englanniksi. Yritän lukea enemmän suomeksi.

  Minäkin osallistun epävirallisesti novellihaasteeseen, mutten ole pitänyt kirjaa lukemistani novelleista. Jossain kymmennen paikkeilla ehkä mennään? Usean kirjoittajan novelliantologiat ovat parhaita, mutta minun pitäisi ehdottomasti etsiä lisää suomalaisia novelleja. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. ota ihmeessä kommentoinnista pois kuvavahvistus. Joudun välillä tahkomaan niitä läpi useammankin, kun kuvat ovat niin epäselviä :(

   Poista
  2. Ai siellä oli semmoinenkin! Hyvä kun sanoit, otin pois. Tai ainakin uskon ottaneeni. Itsekään en meinaa saada niitä oikein sitten millään!

   Poista