28 toukokuuta 2013

Blacklands

Belinda Bauerin esikoisromaania Blacklands hehkutettiin vähän siellä täällä, joten halusin minäkin lukea sen. Luin sen englanniksi, koska se löytyi helpoiten. Luin kirjan melko nopeaan tahtiin, mutta olin silti pettynyt itse tarinaan. Se kertoo 12-vuotiaasta pojasta, joka on päättänyt löytää lapsena tapetun enonsa ruumiin. Hän kirjoittaa kirjeen vankilassa istuvalle pedofiilille, joka on tuomittu useasta lapsen murhasta pitkään vankeuteen. Osaa miehen nuorista uhreista ei koskaan löydetty, vaikka hänet syylliseksi rikoksiin tiedettiinkin. Tarinan idea ei sinällään ollut hullumpi, mutta itse olisin mieluiten keskittynyt murhiin, en niinkään ihmissuhteisiin. Tästä on varmasti monia eriäviä mielipiteitä. Murhien taustallahan on aina varsin koukeroiset kuviot ja ihmisen, varsinkin murhaajan, mieli on kieltämättä kiinnostava. Rikoksia ei ole ilman ihmisiä, joten siitäkin on kirjoitettava, mutta silti luen mieluiten tarinaa jossa on vähän enemmän toimintaa. Bauer itse sanoo löytäneensä inspiraation romaanille, kun tuli ajatelleeksi miten ratkaisematta jäänyt murha vaikuttaisi pieneen poikaan ja hänen koko perheeseensä. Pojan ja isoäidin suhde on eritoten tärkeällä sijalla kirjassa. Itse mieluiten keksin ensin murhan ja ruumiin ja sitten mietin rikokseen johtaneita ihmiskuvioita.

Lisäksi ihmettelin erästä kohtausta kirjassa, joka tuntui todella tarinaan kuulumattomalta ja suorastaan randomilta. SPOILAAN nyt vähäsen, joten jos ei ole lukenut kirjaa, ei kannata lukea eteenpäin. Pedofiilimurhaaja karkaa vankilasta ja jostain syystä häntä ammutaan käteen nummella. Siellä on jotkut ampumisharjoitukset menossa ja sitten yksi osallistujista vain päättää ampua tähtäimessään näkyvää tuntematonta äijää. Poks. Ei siitä sen enempää. Eikä tapahtuma tunnu vaikuttavan tarinan kulkuun yhtikäs mitenkään.

Jännä miten paljon helpompaa on arvostella muiden kirjoituksia kuin omiansa. Nehän lähinnä junnaavat vain paikoillaan. Nyt kuitenkin aloin miettiä onko omassa dekkarin poikasessa joitain yhtä turhia lukuja kuin edellä mainittu... ja taisin heti keksiä useamman. Jee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti