30 maaliskuuta 2013

Silmiä, silmiä, silmiä

Maailman toiseksi suurin aikakauslehti Herätkää! kirjoitti tämän kuun numerossaan hyppyhämähäkin mielenkiintoisesta näöstä seuraavaa:
Hyppyhämähäkki voi näköjärjestelmänsä ansiosta laskea tarkasti etäisyyden kohteeseen, johon se aikoo hypätä. Miten se tämän tekee?
Hyppyhämähäkillä on erikoislaatuinen kyky arvioida etäisyyksiä kahden suuren pistesilmänsä avulla. Silmän verkkokalvossa on neljä kerrosta, jotka koostuvat valoa aistivista soluista. Yksi vihreälle valolle herkkä kerros näkee kuvan tarkasti mutta toinen epätarkasti. Mitä sumeampi jälkimmäisen kerroksen kuva on, sitä lähempänä kohde on hämähäkin silmää. Tämän ansiosta hämähäkki pystyy laskemaan etäisyyden saaliiseen, jonka kimppuun se on aikeissa loikata.
Tutkijat toivovat voivansa jäljitellä hämähäkin tekniikkaa suunnitellessaan kolmiulotteista kuvaa tallentavia kameroita ja robotteja, jotka mittaavat etäisyyksiä. ScienceNOW- verkkosivustolla hämmästellään hyppyhämähäkin näköä ja sitä, "miten eläin, joka on vain puolen senttimetrin mittainen ja jonka aivot ovat kärpäsen aivoja pienemmät, kykenee keräämään ja käsittelemään monimutkaista visuaalista tietoa".
Hyppyhämähäkin näkö silmät
Kuva: wikimedia
Hyönteismaailmastakin löytyy upeita näköjärjestelmiä. Sudenkorennon kummassakin silmässä on noin 30000 linssiä ja se näkee kaikkialle ympärilleen. Eteen, sivuille, taakse. (Vertailun vuoksi kerrottakoon, että ihminen on kehitellyt nuppineulan pään kokoisen verkkosilmän, jossa on 8500 linssiä.)

Daily Telegraphin sivuilla on hieno kuvagalleria: Bug-eyed by Ireneusz Irass Waledzik

Photos by Ireneusz Irass Waledzik

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti