20 tammikuuta 2013

Lieroja

Kun olin Kössin kanssa ulkona eräänä syksyisenä iltana, jäimme molemmat ihmettelemään harvinaisen isoa kastematoa, joka mönki kadulla aivan nurmikon reunassa. Päivällä oli satanut vettä ja matoja oli siellä täällä muuallakin, mutta tämä yksilö oli ainakin kaksikymmentä senttiä pitkä ja muutenkin varreltaan paksu. Sitä vahdatessa vierähti vartti. Tuo ihastuttava otus muistui mieleeni, kun luin New Scientist- lehdestä, että kastemadot osaavat tehdä kvanttipisteitä.

Kvanttipisteet ovat puolijohteiden muodostamia nanokristalleja, joita voidaan käyttää aurinkopaneeleissa, erilaisissa näytöissä, LED- valoissa ja lääketieteellisessä kuvannuksessa. Kastemadot tuottavat kvanttipisteitä, kun ne puhdistavat elimistöään metalleista.

Innostuinpa sitten ottamaan hyllystä eläintieteen kirjani: 

Kastemadon (Lumbricus terrestris) oikeampi nimitys on kasteliero. Lieroja tavataan Suomessa 14 lajia. 

Kastemadolla on suljettu verenkierto ja ne hengittävät ihonsa lävitse. Ne ovat kaksineuvoisia, eli niillä on sekä naaraan, että koiraan sukuelimet. Jotkin lierolajit lisääntyvät suvuttomasti, toiset parittelevat. Parittelun aikana madot kiinnittyvät toisiinsa ja ruiskuttavat toisiinsa siemennestettä. Kun madot irrottautuvat toisistaan, kumpikin niistä erittää itselleen erityisen kotelon clitelluminsa ympärille. Kotelo siirtyy madon ruumista pitkin ja parittelukumppanilta saatu siemenneste hedelmöittää madon munat sen sisällä. Mato pudottaa kotelon jälkeensä ja sen päät sulkeutuvat niin, että sen muoto muistuttaa sitruunaa. Pienet madot kuoriutuvat munista 2-3 viikon kuluttua.

Kastematopornoa
Aristoteles kutsui kastematoja kuulemma "maan suolistoksi".

Charles Darwin tutki kastematoja ja julkaisi tutkimuksen siitä, kuinka hyödyllisiä ne ovat maaperälle. Hänen aikalaisensa olivat eri mieltä ja luulivat matojen olevan haitaksi kasvillisuudelle, mutta nykyään tiedetään, että Darwin oli oikeassa.

Joidenkin tutkimusten mukaan hedelmällisessä ja ravinteikkaassa viljelysmaassa voi olla jopa 432 kastematoa neliömetriä kohden, mikä tarkoittaa sitä, että maanalaisten lierojen yhteenlaskettu paino voi olla enemmän kuin maatilan karjaeläinten paino.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti