29 joulukuuta 2012

Kide- novellihaaste

Esikoiskirjailijan vuosi- blogissa esiteltiin Kide-novellihaaste. Minulla on jo lukujonossa vaikka kuinka monta kirjaa ensi vuodelle, mutta tähän haasteeseen ajattelin tarttua.


 1. Luettele ainakin viisi novellia, jotka ovat kolahtaneet tai jääneet muuten mieleen. Kerro miksi, jos mahdollista.
2. Aseta itsellesi vuodeksi novellilukutavoite.
3. Kopioi blogiisi Kide-kuva ja aseta kuvatekstiksi novellien lukutavoitteesi sekä eteneminen esimerkiksi näin: 3/10. (Eli kolme luettu, kymmenen tavoitteena.)
4. Bloggaa lukemistasi novelleista ja kirjoita niistä arvio. Arvio saa olla minkä pituinen tahansa. Kide-kuvaa voi käyttää myös tässä yhteydessä, jos haluaa.
5. Haasta tuttaviasi lukemaan novelleja.

Tämä viiden kohdan ohjeistus on neuvoa-antava, ei pakollinen. Käytän novelli-sanaa, mutta joskus kertomuksen ja novellin raja voi olla häilyvä. Minusta mikä tahansa lyhyt teksti käy, mitään novellin kaavaa ei tarvitse alkaa etsiä voidakseen osallistua.

Edgar Allan Poe: Punaisen surman naamionäytelmä (The Masque of The Red Death)
Tähän voisi luetella heti kymmenen muutakin novellia Poelta, esim. Hiljaisuus ja Loppuun kulunut mies, mutta Punaisen surman naamionäytelmä oli niitä ensimmäisiä novelleja, joita luin ja jonka luen aina välillä uudestaan.
 
D.H Lawrence: Viimeinen nauru
Luin tämän ensi kertaa joskus lukiossa, kun tehtävänä oli lukea novelli ja kirjoittaa siitä arvostelun tapainen essee. Olen lukenut tämän jäljestäkin päin ja luetuttanut sen myös vanhemmillani, syystä että se ei ole aivan helppotajuisin tarina. Äidinkielen opettajakin kirjoitti esseestä, ettei hän oikein ymmärtänyt sitäkään :). Mutta hieno novelli ja pidän eri toten sen oudosta tunnelmasta.
 
Michel Tournier: Siili
Koskettava ja järkyttäväkin novelli, joka jäi mieleen.

Franz Kafka: Rangaistussiirtola
Aika ahdistava novelli, kuten Kafkalta voi odottaa, mutta kertoo melkoisen nerokkaasta rangaistusmenetelmästä.

Mark Twain: Kummitustarina
Tässä kummitustarina, jolle saa nauraa!

Asetan täten tavoitteekseni lukea vuoden 2013 aikana 10 novellia. Lukemisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti