30 syyskuuta 2012

Verkkoja

Helsingin Taidehallissa on nyt argentiinalaisen Tomás Saracenon upea näyttely, johon liittyy myös hämähäkkejä! Näyttely on esillä vain kolmanteen päivään lokakuuta asti, joten itse valitettavasti missaan sen perusteellisesti.

Teokset ovat näyttäviä ja siitä mielenkiintoisia, että vierailijat saavat kävellä niiden sisällä. Sinänsä hassua, että jos heittäisi keskiverron helsinkiläisen taideharrastajan metsään haahuilemaan ja hänen kasvoilleen siinä rytäkässä sattuisi laskeutumaan komea ristilukin verkko, ei asia varmaan herättäisi näin suurta ihastusta. Taidehallin kliinisessä ympäristössä ja Tomás Saracenon puumerkin alla verkot ja niiden kolmiulotteisuus onkin sitten paljon turvallisempia asia. Siellä se on taidetta.

Taidehallin ja Helsingin juhlaviikkojen näyttely liittyy taiteilija-arkkitehti Tomás Saracenon verkkoja, verkostoja ja sfäärejä tutkivien teosten sarjaan. 14 Billions (Working Title) on 16-kertaisesti suurennettu, köysistä solmittu mustan lesken verkko, joka koostuu kymmenistä tuhansista solmuista. Taidehalliin toteutetaan myös uusi teos, jossa maantieteellisesti laajalta alueelta kerättyjen hämähäkkien kutomat verkot, niiden pohjalta tehdyt mallinnokset ja dokumentaarinen aineisto kohtaavat dramaattisesti pimennetyssä näyttelytilassa.

Taidehallia varten toteutetussa uudessa teoksessa maailman eri kolkista peräisin olevat hämähäkit osallistuvat kolmiulotteisten verkkojen rakentamiseen. Osa vitriineissä nähtävistä verkoista on yhdistelmiä: yksi hämähäkkilaji on kutonut verkon ja toinen laji jatkaa sitä. Kauniisti valaistut verkot hohtavat salin pimeydessä ja muuttuvat päivittäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti