16 syyskuuta 2012

Sokea hämähäkki

Näin viime yönä unta jättiläiskengurusta, joka sotkeutui kaupungin katujen yllä roikkuviin jouluvaloihin ja säikähti vielä taivaalla paukkuvia ilotulitteita niin että lähti pomppimaan valot kaulassaan ympäri keskustaa. Vasta kun heräsin, tuli sellainen kingkong-tyyppinen ahdistus että ne varmaan ampuu sen kengurun :D.

Yhdysvalloista, Texasista kuului tällä viikolla hämähäkkiuutisia. Jos Suomessa on aiempina vuosina kirottu liito-oravia, joiden vuoksi on jouduttu siirtämään ja perumaan kalliita rakennushankkeita, jotka olisivat uhanneet söpöjen pörröisten oravien pesintää, Texasissa vihat niskoilleen saa pieni sokea hämähäkki. 15 miljoonaa dollaria maksanut tiehanke on nyt toistaiseksi jäissä, koska kovan sateen jäljiltä alueelta paljastui luola ja luolasta hento hämähäkkiyksilö, jota ei ole tavattu kolmeenkymmeneen vuoteen! Braken Bat Cave Meshweaver- hämähäkki on todellinen harvinaisuus, mutta tienrakentajat ja alueen asukkaat tuskin osaavat arvostaa löytöä, joka vaikeuttaa heidän töitään. Olisipa tosiaan kyseessä edes jokin SÖPÖ ja PÖRRÖINEN eläinlaji, mutta EI. Se on hämähäkki! Luvassa on varmasti pitkä väittelyiden putki. Ovatko jotkin eläinlajit muita arvokkaampia ja enemmän oikeutettuja elämään? Voiko hämähäkkilajin turvaamisen laittaa ihmisten toimeentulon edelle? Jne... Mielestäni on hyvä että asiaa tutkitaan, sillä tämähän on ihan periaatekysymys. Elämää pitää kunnioittaa. Ihan kaikenlaista elämää. Kuka muuten sanoo mihin raja vedetään? Ilmasto muuttuu ja eläinlajeja kyllä katoaa silti sellaista vauhtia, että tämä maailma on tuhoon tuomittu vaikka yksi hämähäkkilaji pystyttäisiinkin suojaamaan. Mutta periaate on periaate :).

Blind Cicurina spider. Credit: Zara Environmental
Jos upeita naamioita kaipailee, kannattaa vierailla Bob Bassetin sivuilla. Jos saisin jonkun noista kapistuksista niin varmaan pitäisin sitä päässä, vaikka vain veisin roskapussin ulos.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti