19 elokuuta 2012

Uusia hämähäkkilajeja ja vähän lepakoitakin

Pari helteistä päivää, jotka tänä kesänä ovat olleet todella kortilla, muistuttivat sopivasti siitä kuinka paljon inhoan kuumaa. Meillä käymässä oleva mummikin voivotteli voivottelemasta päästyään ja toivoimme yhteen ääneen syysmyrskyjä saapuvaksi. Tänään onkin sitten satanut vettä :).

Perjantaina saunan jälkeen otin ruotsalaisen päärynäsiiderini mukaan ja kävelin yssikseni tuohon lähimetsään katselemaan lepakoita. Se oli ensimmäinen kerta tänä kesänä, vaikka yleensä olen käynyt siinä joka viikko. Pururadan vieressä on puutarhajätteiden kaatopaikka, johon saa viedä lehtiä ja oksia, ja aukean yllä lentelee aina kahdesta kolmeen lepakkoa. Tarkkaa määrää on vähän paha sanoa, mutta ainakin niitä on ollut siinä kolme yhtä aikaa, joskus varmaan enemmänkin. Ilta oli tosi lämmin, joten liikkeellä oli paljon hyönteisiä. Ensimmäinen lepakko suhahti pääni ylitse jo ennen kuin aukealle ennätinkään. Taivas oli vielä vaalea, joten sitä vasten tummat pienet lepakot näkyivät hyvin. Ne ovat oikeastaan karvaisia yöperhosia, joilla on tissit. Maakaan ei ollut kostea, joten menin alas selälleni. Kun on liikkumatta ja hiljaa, lepakot uskaltavat lentää paljon lähempää ohitse. Eikä todellakaan tarvitse pelätä mahdollisia yhteentörmäyksiä, koska lepakot hahmottavat ympäristönsä paljon tarkemmin kuin me, koska käyttävät tehokasta kaikuluotausta. Kun tutkijat ovat kokeilleet asiaa virittämällä huoneen poikki seinästä seinään ja katosta lattiaan johtavia ohuita lankoja, lepakot ovat taiteilleet sievästi lankojen ohitse niitä edes hipaisematta.

Sitten hämähäkkien ystäville viikolla kiiri mielenkiintoisia uutisia. On löydetty uusia hämähäkkilajeja :). Laosissa sijaitsevasta luolasta löytyi ensimmäinen silmätön jahtihämähäkkien (Sparassidae, huntsmanspiders) heimoon kuuluva hämis. Lue lisää: The First Eyeless Huntsman Spider.

Luolasta löytyi myös viikon toinen uusi hämähäkkilaji, ja samalla kokonaan uusi hämähäkkiheimo!
Tämä uusi hämähäkki löydettiin Oregonissa, Yhdysvalloissa sijaitsevasta luolasta ja nimettiin luolaryöstäjäksi (Trogloraptor). Samalla nimettiin sen edustama uusi heimo: Trogloraptoridae. Otus on noin neljän senttimetrin kokoinen jalkoineen päivineen ja se hengailee luolien katossa. Erikoisista saalistuskynsistä päätellen hämähäkki on tehokas peto, mutta sen tarkempi saalistuskäyttäytyminen on vielä arvoitus. Alkuperäinen Science Dailyn artikkeli: Spider version of Bigfoot.

Trogloraptor. (Credit: Image courtesy of Pensoft Publishers)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti