29 kesäkuuta 2012

Tosienttejä ja keijuympyröitä

Viikon tiedeuutisista mainittakoon se, että nyt on selvitetty miksi kaupan kasvihuonetomaatit eivät maistu oikein miltään. Jalostusta on viety eteenpäin tomaattien ulkonäön perusteella. Tomaattien puhdas punainen väri hivelee silmää, mutta täydellisen värin taanneen jalostusprosessin aikana eräs fotosynteesin keskeisistä geeneistä meni niin sanotusti pois päältä. Seuraus: tomaatti sisältää vähemmän sokereita ja maistuu siksi tylsältä. Moni kakku päältä kaunis ja niin edelleen. Ei ole siis koskaan ulkonäköön luottaminen.

Puilla olisi monta uskomatonta tarinaa kerrottavanaan, jos osaisivat vain puhua. Wired Science julkaisi kuvagallerian maailman vanhimmista puista, joista monesta tulee mieleen Entit, vanha puukansa Sormusten herrasta! Hienoja kuvia löytyy galleriasta lisää. Mäntyihin kuuluvalta Pinus longaeva-puulta on laskettu 4844 vuosirengasta! Aivan mahtavaa siis. Raamattukin mainitsee puiden vanhan iän, kun se kauniilla tavalla puhuu tulevaisuudesta. "Sillä niin kuin puun päivät, niin ovat silloin kansani päivät.." Jes 65:22
(cwsteeds/flickr)

Pidän myös arvoituksellisista asioista, joita luonnosta löytyy, ja joille on vaikea keksiä äkkiseltään (tai edes pitemmän ajan kuluessa) selitystä. Luin tänään keijuympyröistä (englanniksi fairy circles), joita on eteläisessä Afrikassa Naminian ja Angolan alueella. Ne ovat 2-12 metrin levyisiä ympyröitä, joiden sisällä ei kasva mikään kasvillisuus. Paikalliset ovat keksineet niille nimen Jumalten jalanjäljet. Ei ihme, sillä tutkijat ovat pähkäilleet asian kanssa jo vuosia, eikä varmaa syytä laikuille ole löytynyt vieläkään. Ensin asiasta syytettiin termiittejä, jotka toimillaan tuhoavat kasvien juuret ja estävät niitä kasvamasta ympyröiden sisällä. Termiittejä tai mitään muitakaan hyönteisiä ei paikoilta silti löydetty ja vaikka tutkijat yrittivät lannoittaa ympyröitä ja luoda ruoholle ihanteellisen kasvualustan, laikut pysyivät silti paljaina. Mielikuvitus alkaa jyllätä itse kullakin. Ufoja? Keijuja? Jumalia? Itse uskon, että ilmiölle on varmasti luonnollinen selitys, mutta joskus epäluonnolliset ovat vielä hauskempia :). Nyt ilmiö on taas herättänyt huomiota, koska tutkija nimeltä Walter Tschinkel on huomannut, että ympyrät vaihtavat paikkaa! Hän on vertaillut vuosikymmenten aikana otettuja satelliittikuvia ja kyllä, ympyrät eivät pysy koko ajan samassa kohtaa. Ne syntyvät ja katoavat vuosien kuluessa. Aika mielenkiintoista vai mitä?
Alkuperäinen kirjoitus Science.
Fairy circles. Science.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti