10 kesäkuuta 2012

Seeprahyppijä

Takana on kaksi rikkinäistä viikkoa, enkä ole jaksanut tehdä paljoa sinä aikana. En tiedä mitä olisin tehnyt, jos en osaisi lukea! Se auttaa aina kääntämään ajatukset johonkin muuhun. Karseaa ajatella kuinka paljon maailmassa on ihmisiä, jotka eivät ole koskaan saaneet tilaisuutta opetella lukemaan ja kirjoittamaan.

Meidän makuuhuoneessa on jo parina iltana peräkkäin pompiskellut ikkunalasissa pulska seeprahyppijä eli hyppyhämähäkkeihin kuuluva mustavalkoinen hämähäkki. Pöllin kuvan Wikipediasta.Se on tuonut kovasti iloa. Olen mennyt ihan ikkunan lähelle istumaan ja sitä katselemaan, ja koska hyppyhämähäkeillä on erinomaisen hyvä näkö, se on tuijotellut minua epäluuloisena takaisin.

Hyppyhämähäkit ovat pieniä hämähäkkejä, mutta todella kiinnostavia ja kauniita! Lajeja on viitisentuhatta eli se on hämähäkkien lahkoista suurin. Hyppyhämähäkkien näkö on tosiaan hyvä, koska ne eivät kudo verkkoa, jonka keskellä istuisivat odottamassa saalistaan, vaan metsästävät väijymällä näön perusteella. Ne ovat aktiivisia valoisaan aikaan päivällä. Monella hyppyhämähäkkilajilla on tetrakromaatinen värinäkö eli nelivärinäkö (huomio huomio: meillä ihmisillä on trikromaattinen värinäkö)! Se tarkoittaa sitä, että hyppyhämähäkin silmän verkkokalvolla on neljää eri tyyppiä tappisoluja ja ihmisillä useimmiten vain kolmea! Tappisolut aistivat nimenomaan värejä, siinä missä sauvasolut vastaavat valon aistimisesta ja ovat tärkeitä hämäränäössä. Hyppyhämähäkit näkevät siis enemmän värejä kuin me ihmiset! Ne pystyvät aistimaan UV-aallonpituuksiakin. Käsittämättömän tarkka värinäkö on tärkeä senkin takia, että hämähäkit tunnistavat oman lajinsa muista hämähäkeistä, ja erottavat värien perusteella vastakkaisen sukupuolen edustajat.

Youtubessa on ihania hyppyhämähäkkivideoita. Tässä muutamia hyviä. Varsinkin tuo toinen, jossa on kuvattu parittelutanssia, on tosi hauska. Poika yrittää  toden teolla tehdä tyttöön vaikutuksen.

Jumping Spider Being Cute
Jumping Spider Mating Dance

Eli ei pelätä hyppyhämähäkkejä, vaan ihaillaan sitä miten uskomattoman hienoja ja monimutkaisia otuksia ne ovat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti