14 kesäkuuta 2012

Iholla

Tuli pari päivää sitten katsottua Pedro Almodovarin The Skin I Live In ja täytyy sanoa, että oli kyllä harvinaisen härö leffa. Harvoin on ollut yhtä vaikeaa päättää mitä mieltä leffasta on, tykkääkö siitä vai ei. Ainakin se oli tosi hyvä siinä mielessä, että se yllätti ihan täysin ja jäi mieleen. En todellakaan olisi arvannut juonta etukäteen! Sellaisia tarinoita on liian harvassa. Yleensä jo parinkymmenen minuutin jälkeen pystyy ennakoimaan mitä tapahtuu seuraavaksi. Jos tykkää kostoleffoista, tätä voi suositella. Antonio Banderas kehittelee aikamoisen projektin kostaakseen erään vääryyden. Lisäksi täytyy kertoa, että fanitin Antonio Banderasia joskus kahdeksannella luokalla ja että hän, kuten miehet monesti, on vanhentunut hyvin tyylikkäästi :).


Ihoasiat ovat muutenkin esillä näin kesäaikaan. Hennes&Mauritzia on arvosteltu kuluneen kuukauden aikana kovin sanoin, koska heidän bikinimainoksissaan on ollut luonnottoman ruskeiksi taiottuja malleja, mikä tietenkin antaa täysin vääränlaisia ideoita nuorille, varsinkin tytöille. Ei riitä, että pitää olla laiha, vaan pitää olla ruskea. Sitten mennään polttamaan itsensä solariumissa tai suorassa auringonpaisteessa, mikä taas lisää ihosyövän riskiä ja vanhentaa ihoa huomattavsti. H&M joutui pyytämään mainoskampanjaansa anteeksi, vaikken usko sillä olevan merkitystä suuntaan tai toiseen.

Ihohan on ihmisen suurin elin. Se suojaa meitä ulkoisilta tekijöiltä, mm. erilaisilta pöpöiltä, kemikaaleilta ja säteilyltä. Jos iho ei ole terve, se aiheuttaa valtavia hankaluuksia, jos se on terve, se otetaan usein itsestäänselvyytenä.

Luin äskettäin, että kofeiini suojaa ihosyövältä. Se suojaa muiltakin syöpätyypeiltä, mutta sen vaikutusta ihosyöpään oli tutkittu erikseen. Itse en ikinä juo kahvia enkä energiajuomia, enkä siksi siedä kofeiinia käytännössä ollenkaan. Pitäisiköhän ruveta opettelemaan kahvinjuontia?

Toisaalta sokeri vanhentaa ihoa ja aiheuttaa liiallisena tulehdusreaktion. Kaikista pahin yhdistelmä on kuulemma oikein makea drinkki auringonpaisteessa nautittuna. (Plääh, terassilla on silti mukava joskus istua.)
Kollageeni ja elastiini ovat proteiineja, joista iho koostuu. Kollageeni on säiemäinen proteiini, jota on myös luissa ja rustossa. Se tukee ihoa, kun taas elastiini tekee ihosta joustavan ja kimmoisan. Jos verenkierrossa on liikaa sokeria, se aiheuttaa tulehdustilan, joka vaikuttaa nopeasti kollageeniin ja elastiinin, ja sitä kautta ihoon. Sokeri rypistää, mutta myös heikentää ihoa, ja siten altistaa auringon UV-säteilylle. Tästä ei usein kuule puhuttavan kun saarnataan sokerin vaaroista. Aina paasataan vaan siitä, kuinka sokeri lihottaa, mutta mielenkiintoista muistaa muutkin  riskit.

Ihosta tulee vielä mieleen Gunther Von Hagensin Body Worlds-näyttely ja yksi sen kuuluisimmista veistoksista Skin Man . Mies, joka pitää kädessään omaa ihoaan. Olen nähnyt näyttelyn kahdesti. Kerran Frankfurtissa ja toisen kerran Amsterdamissa. Von Hagens tekee oikeista ruumiista veistoksia. Hän on kehittänyt erityisen plastinaatio-menetelmän, jolla estetään ruumiiden mätäneminen. Ruumiista täytyy poistaa vesi ja rasva, jotta bakteerit eivät voisi aloittaa hajottamisprosessia. Plastinaatiossa vesi ja rasva korvataan ensin asetonilla, joka haihtuu samantien ja imetään pois, jolloin muoviseos täyttää ruumiin kaikki kudokset. Jos vain sattuu olemaan siinä kaupungissa liikkeellä, jossa Body Worlds sillä hetkellä on, kannattaa todella käydä katsomassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti