17 toukokuuta 2012

Olemme kaikki pieniä narsisseja.

Hyvähän se on, että ihminen yrittää huolehtia terveydestään, ja syö sen takia hyvin ja liikkuu säännöllisesti. Kaikkien pitäisi mahdollisuuksiensa mukaan tehdä niin. Ylipainoisia ihmisiä on silti koko ajan enemmän ja ihmisten kunto ja terveys ovat huonompia kuin koskaan ennen. Sydän- ja verisuonitaudit ja 2-tyypin diabetes lisääntyvät koko ajan. Hassua on silti se, että laihdutusfanaatikkojen ja fitnessharrastajienkin määrä on kasvussa. Vähän sama kun kuilu köyhien ja rikkaiden välillä levenee monessa maassa. Eli kohta on olemassa vain läskejä ja timmejä, eikä paljoa siltä väliltä?

Lehdissä on päivittäin jättimäisiä otsikoita uusista ihmekuureista, jotka lupaavat lukijoilleen litteää mahaa ja kiinteitä reisiä vain parissa viikossa. Otsikot myyvät. Ne ovat suosituimpien aiheiden joukossa heti erilaisten massamurhien ja sääennusteiden jälkeen. Keväisin kaikki sanomalehdet lupaavat antaa sivuillaan täysin luotettavan sääennusteen koko kesälle, tai ainakin juhannukseksi, ja kansa ostaa lehden. Juhannuksena ihmetellään joka vuosi kuinka väärässä ennuste olikaan. Seuraavana vuonna ostetaan sama lehti ja taas toivotaan sen olevan oikeassa. Meteorologien mukaan sään ennustaminen vain kymmenen päivän päähän on kinkkistä, joten eiköhän se sään todellinen luonne selviä sitten juhannuksena, kun pistää nokkansa ovesta ulos.

Ihmisten tyhmyys myy.

Painonpudotus on silti viime vuosina mennyt reimasti säästä jauhamisen ohi. Nyt tosiaan jauhetaan erilaisista laihdutuskuureista ja kunto-ohjelmista. Ei ole enää niin muodikasta olla laiha tikku niin kuin useimmat huippumallit, vaan pitää olla lihasta. Pitää treenata ja päästä fitnesskuntoon. Sitten otetaan itsestä kuvia peilin edessä ja laitetaan niitä facebookiin. Ja käydään tietenkin kommentoimassa muitten fitnessihmisten peilin edessä otettuja kuvia. Toisaalta on ymmärrettävää, että kun kehonrakennuksesta tulee elämäntehtävä, tuloksia haluaa näyttää muillekin. Vaatteet päällä se ei oikein onnistu, joten niitä on vähennettävä. Ennen sitä pidettiin omahyväisenä, narsistisena ja naurettavana, mutta nyt se on trendi ja siihen pyrkii joka toinen. Koko maailma pyörii sen oman rakenteilla olevan sixpackin ympärillä.

Mieleen tulee tarina Narkissoksesta. Hänet mainitaan Paolo Coelhon Alkemistissakin.

Narkissos oli kaunis nuorukainen, joka meni päivittäin lähteelle katselemaan omaa kauneuttaan. Hän oli niin lumoutunut itsestään, että putosi eräänä päivänä lähteeseen ja hukkui. Putoamispaikkaan kasvoi kukka, jolle annettiin nimeksi narsissi.

Oscar Wilde ei kuitenkaan päättänyt tarinaa näin.
Hän kertoi, että Narkissoksen kuoltua paikalle tulleet oreadit, vuorinymfit, näkivät makeavetisen lähteen muuttuneen suolaisten kyynelten täyttämäksi saviruukuksi.
-Miksi sinä itket? vuorinymfit kysyivät.
-Itken Narkissosta, lähde vastasi.
-Ei ole mikään ihme, että itket häntä, nymfit jatkoivat. -Vaikka me kaikki juoksimme metsässä hänen kintereillään, sinä sait loppujen lopuksi ainoana katsella läheltä hänen kauneuttaan.
-Oliko Narkissos sitten kaunis? lähde kysyi.
-Kuka muu sen voisi tietää paremmin kuin sinä? nymfit vastasivat ihmeissään. -Sinun äärellesihän hän kumartui joka päivä.
Lähde oli hetken vaiti. Lopulta se sanoi:
-Itken Narkissosta, mutten koskaan huomannut että hän olisi ollut kaunis. Itken häntä siksi, että joka kerta kun hän heittäytyi pitkäkseen minun rannalleni, sain nähdä kuvajaisena hänen silmistään oman kauneuteni.

Magnus Enckellin maalaus Narkissos. 1912

Jokaisessa meissä asuu pieni narsisti. Olemme kaikki pieniä narsisseja :) , mutta taipumus itsensä ihailuun pitäisi pitää aisoissa. Sen, että on terve ja voi hyvin, pitäisi riittää.

Olen aivan kurkkua ja kitalakea myöten täynnä ihmisten paapatusta siitä, miten ne suunnittelevat päivän syömisensä. Mitä saa ja mitä ei saa pistää suuhunsa. Hiilihydraatit ja proteiinit kuuluvat jo useimpien päivittäiseen sanavarastoon. Jos painoa on tullut sen verta paljon, että sitä pitäisi pudottaa, eikö olisi parempi tehdä se kaikessa hiljaisuudessa ja antaa näkyvien tulosten puhua puolestaan?

Eri klubit ja kerhot, joissa laihduttajat tukevat toisiaan, ovat eri juttu ja antavat varmasti potkua laihdutuspäätöksessä pysymiseen, mutta olisi hyvä jos ne laihdutuspuheet pidettäisiin näitten kerhojen sisäpuolella.

Laihduttamisessa näkyy sama suuntaus kuin rikastumisessa. Kiloista halutaan päästä eroon tekemättä yhtään mitään. Rahaa pitää saada tekemällä niin vähän työtä kuin mahdollista. Kaikki pitää saada, mutta mitään ei haluta tehdä itse. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti