03 maaliskuuta 2012

Lukeminen on kiellettävä. Varsinkin naisilta.

MSN:n sivulla oli tänään listattu 12 asiaa, joita jokaisen naisen pitäisi kokeilla. Ensimmäinen ehdotus kaikessa järkevyydessään oli tämä: osta liian kallis laukku, salkku tai kengät. Liian kallista painotettiin vielä neuvolla, jonka mukaan hinnan on oltava vähintään yhden kuukauden vuokran suuruinen.  Nähtävästi vielä toivottavampaa on, että ostos maksaa yhtä paljon kuin kahden tai kolmen kuukauden vuokrat. Artikkeli jatkaa: Kun investoit johonkin, mihin et yleensä käytä niin paljoa rahaa, koet, millaista ylellisyys on.

Iltalehdessä kerrottiin tamperelaisesta parikymppisestä naisesta, joka oli joutunut seksihuijauksen uhriksi. Hän oli saanut puhelinsoiton naiselta, joka oli nähnyt hänen kuvansa erään mallitoimiston sivuilla. Nainen tarjosi hänelle elokuvaroolia ja asialla oli kiire, koska heidän alunperin valitsemansa näyttelijä oli äkillisesti sairastunut. Tilalle tarvittiin siis pikimmiten nuori kaunotar, joka ei ujostele tehdä seksikohtauksia kameran edessä. Parikymppinen nainen suostui tapaamaan vastanäyttelijänsä asunnossaan ja päätyi tekemään koko seksikohtauksen viisikymppisen miehen kanssa omassa makuuhuoneessaan. Sen jälkeen vastanäyttelijästä tai naisesta joka hänelle oli alunperin soittanut, ei kuulunut enää mitään, ja paljastui heidän olevan yksi ja sama henkilö.

Topmodel Sverige- ohjelmassa eräs kilpailijoista alkoi täristä ja itkeä hysteerisesti, kun tapasi Janice Dickinsonin. Entinen huippumalli, nykyinen valokuvaaja ja yleinen sekoilija, oli nimittäin tytön roolimalli ja idoli, jonka julisteita katsellen hän oli kasvanut isoksi. Tytölle idolinsa tapaaminen oli tietenkin elämää suurempi tapahtuma. Vieraillessaan Suomen huippumalli haussa- ohjelmassa Janice Dickinson juopotteli ja nautti unilääkkeitä, minkä seurauksena hän kaatui mallien asuttaman talon portaissa ja hänet piti ambulanssilla viedä sairaalaan. Lisäksi nainen on tunnettu jatkuvasta kiroilustaan ja huonosta käytöksestään.

Sinkkuelämää-sarja mullisti naisten elämän kuulemma. Eräs tuttavani pitää sarjaa merkkipaaluna naisten historiassa, koska se antoi luvan naisille käyttäytyä kuin miehet. Ja sitähän sarjan päähenkilöt todella tekevät: sekoilevat. He kuluttavat viimeiset rahansa kenkiin tai Vogue-lehteen ja kaatavat lukemattomat määrät miehiä sänkyynsä. Välillä mietitään asioita muka syvällisesti ja todetaan viimeisimmän sekoilukokeilun vain rikastuttaneen elämää. Greyn anatomia menee vähän vielä pitemmälle. Sekoilijat ovat siinä korkealle koulutettuja lääketieteen ammattilaisia. He eivät nuku, vaan tekevät työtä ja uraa, ja ehtivät siinä välissä paneskella sairaalan komeroisssa. Välillä itkettää ja on mustasukkainen olo, mutta elämä on huipulla silti upeaa.

The Secret Diary of a Call Girl- sarjassa seurataan nuorta kaunista ja älykästä tyttöä, joka ansaitsee hurjia summia myymällä itseään. Hän on upea. Kaunis ja rohkea, ja saa haluamansa. En ihmettele, jos tytöt tästä inspiroituneena haaveilevet samasta uravalinnasta. Tutkimusten mukaan yhä useampi opiskelija pitää opiskelujensa rahoittamista prostituutiolla ihan varteenotettavana vaihtoehtona. The Real Housewives-sarja seuraa rikkaita kotirouvia, jotka - yllätys yllätys- sekoilevat.  Glam wives. Wags. Wag-sana on keksitty kuvaamaan kuuluisien jalkapalloilijoiden vaimoja. Yhä useampi tyttö haaveilee pääsevänsä naimisiin rikkaan miehen kanssa. Koulujakaan ei tarvitse käydä vakavissaan, kun pitää itsensä hyvän näköisenä ja on hyvä sängyssä.

On ollut puhetta siitä, että nykyään naiset uskaltavat paljon enemmän ja että naisten itsetunto on vahvistunut. Mutta onko se totta? Jos menestys ja ura perustuvat ulkonäköön ja toisten mielipiteisiin ja hyväksyntään, ne katoavat hyvin nopeasti. Irtosuhteet ja yhden yön jutut voivat olla kivoja ja antaa tunteen vallasta ja seikkailusta, mutta loppujen lopuksi ne vain sotkevat elämän ja johtavat hirveisiin pettymyksiin.

Luin tällä viikolla Gloria-lehteä ja siinä haasteteltiin IT-miljonääri Mårten Mickosia ja puhuttiin naisista.
"Viime syksynä Keskuskauppakamari selvitti, kuinka moni nainen johtaa varsinaista liiketoimintaa suomalaisissa pörssiyhtiöissä. 900 hengen johtajaporukassa oli toki naisia - juristeja lakiasiainjohtajina, humanisteja henkilöstö- ja viestintäjohtajina - mutta tulos oli hätkähdyttävä: liiketoimintayksiköiden johtajista naisia oli vain 26. Se on kolme prosenttia koko porukasta." Naiset eivät uskalla yrittää. He uskaltavat nykyään sekoilla. He uskaltavat ryypätä ja kouria miehiä takapuolesta, mutta siihen se jää.

Monet naiset ovat historian saatossa uhranneet jopa henkensä tasa-arvon puolesta. On taisteltu naisten oikeudesta käydä koulua, äänestää ja olla itsenäisiä yksilöitä. Kun vihdoinkaan länsimaissa ei tarvitse väitellä siitä, onko nainen yhtä älykäs ja arvokas kuin mies, ja naisena on mahdollista opiskella ja valita ammatti, nuoret tytöt kasvavatkin katsellessaan tv-ohjelmia joiden mukaan on hienoa myydä itseään, sekoilla tai vain mennä naimisiin. He haaveilevat näyttelijän- ja mallinurasta ja päätyvät pahimmillaan huijatuiksi ja hyväksikäytetyiksi. Maailma on ylösalaisin. Monissa maissa tyttöjen on turha edes haaveilla siitä, että oppisivat joskus lukemaan. Afganistanissa koulumatkalla olevien pienien tyttöjen päälle heitetään jopa happoa, jotta estetään  heidän opiskelunsa. Täällä meillä kaikki saavat oppia lukemaan, mutta lukutaito vain huononee, eikä koulutusta arvosteta. Haaveillaan rahasta ja ylellisyydestä, laukuista ja kengistä jotka maksavat liikaa. Se tuntuu tyhjältä ja traagiselta, mutta sitä on silti paha mennä tuomitsemaan. Eräs suurimmista lahjoista on ihmisen vapaus valita itse mitä tekee. Toivoisin silti, että asiasta puhuttaisiin enemmän ja että naisia muistutettaisiin olemassaolevista vaihtoehdoista. Pitäisikö meilläkin heitellä happoa koulutyttöjen niskaan, jotta herätettäisiin heidän taistelutahtonsa? Ismo Leikola vitsaili, että jos lukeminen kiellettäisiin kokonaan, siitä tulisikin tosi suosittu juttu. Nuoret kapinalliset leveilisivät nurkan takana kuinka monta kirjaa tuli salaa luettua viikonlopun aikana. Tv:ssä toivoisi näytettävän ohjelmia vahvoista naisista, jotka uskalsivat muuttaa maailmaa riisumatta yhtäkään vaatekappaletta. Pitäisi muistuttaa siitä, että on muitakin roolimalleja kuin Carrie ja Janice Dickinson. Big Brother ja Jersey Shore voitaisiin kieltää välittömästi. Jos joku kaikesta huolimatta haluaa olla vaatehenkari ja tulla kuuluisaksi vain itseään paljastelemalla, se on hänen oma valintansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti