27 tammikuuta 2012

Teatteria

Käytiin eilen teatterissa katsomassa KOM-teatterin Vadelmavenepakolainen. Älvkarlebyn kunta tarjosi liput kuntalaisilleen ja onnekseni äkkäsin ilmoituksen ajoissa ja kävin pokkaamassa kaksi lippua meillekin. Luin Vadelmavenepakolaisen vuosi sitten ja siinä jo oli naurussa pitelemistä, mutta eilen illalla teatterissa sai nauraa pitkästä aikaa niin että kyljissä tuntui. Rooleissa olivat Juho Milonoff, Niko Saarela ja Eeva Soinio. Upeaa miten kolmella näyttelijällä voi toteuttaa koko näytelmän. Sama porukka kiertää Ruotsin teattereissa tulevat viikot. Gävle taisi olla vasta ensimmäinen pysähdyspaikka kiertueella.

Vadelmavenepakolainen siis kertoo miehestä, joka on kansallisuustransvestiitti eli on syntymästään saakka tuntenut itsensä ruotsalaiseksi ja pitää moraalisena äidinkielenään ruotsia. Lopulta hän pääsee Ruotsiin ja alkaa elää ruotsalaista elämää, mutta sitten tulee mutkia matkaan. Tarinassa tehdään tosi hienosti pilaa suomalaisten ja ruotsalaisten eroista. Parhaat kohtaukset liittyvät ruotsalaisten tapaan järjestää möte asiasta kuin asiasta ja kuinka kaikesta pitää aina keskustella. Kirjassa oli vielä loistava kohtaus siitä miten ruotsalaiset käsittelevät vuoden 2004 tsunamin, mutta se ei ollut mahtunut mukaan näytelmään. Kannattaa siis lukea kirjakin! Olisi jännä jutella jonkun ruotsalaisen kanssa joka näki näytelmän, koska tarinassa kyllä keljuillaan melkoisesti ruotsalaisten kustannuksella ja liioitellaan heidän tapojaan. Ei ilkeällä tavalla mutta kuitenkin. Ja kyllähän siinä karrikoidaan suomalaisiakin! Mietimme eilen, että mahtavatko ruotsalaiset edes tajuta kaikkia vivahteita?

Tarinan kirjoittaja Miika Nousiainen oli paikalla myös ja nousi lavalle esityksen jälkeen vastaanottamaan hänkin kukkakimpun. Muistan lukeneeni hänen haastattelunsa jostain lehdestä ja hän sanoi, että laiskuus teki hänestä kirjailijan. Samaistun aika vahvasti tuohon lauselmaan, varsinkin nyt kun olen työttömänä enkä oikein keksi mitä tekisin. Taitaa kirjailija olla se ainoa vaihtoehto kohta :).

Katsoin KOM-teatterin sivuja ja näyttää siltä että kaikki näytökset on jo myyty loppuun! Voiko pitää paikkansa? Toisaalta voi hyvinkin pitä, koska kuten sanottu, näytelmä on tosi hauska! Gävlessäkin teatteri oli ihan täynnä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti